Noticias
El País, 27 de febrero de 2005
Los antitrasvase advierten de que la derogación del PHN es insuficiente
  • Critican que mantiene un modelo urbanístico "insostenible"
ORIOL AYMÍ - Tarragona

Sin enmiendas al decreto propuesto por el Ejecutivo central para derogar el Plan Hidrológico Nacional (PHN), la raíz del problema del agua persistirá. Esto es lo que aseguran los colectivos antitrasvase, que ayer se reunieron en Tortosa (Baix Ebre) para unificar criterios y conseguir enmendar un texto que, a su juicio, perpetua y consolida el modelo de desarrollo urbanístico "insostenible" de todo el levante. Contradiciendo las palabras de comienzos de legislatura tanto de la ministra de Medio Ambiente, Cristina Narbona, como del presidente José Luis Rodríguez Zapatero, los antitrasvase sostienen que la propuesta de decreto deja en agua de borrajas la bandera de la nueva cultura del agua al mantener todas las grandes obras hidráulicas que proponía el anterior Gobierno del Partido Popular, con la única excepción del trasvase del Ebro.

El portavoz de la Plataforma del Ebro (PDE), Manolo Tomàs, dijo en su comparecencia del 22 de febrero ante la comisión de Medio Ambiente del Congreso que si no se modifica ni un ápice el anexo segundo del PHN "habrán podido más las presiones políticas locales y las económicas que los intereses de preservar los ríos". Y este argumento es el que desarrollaron ayer en Tortosa la propia PDE, el colectivo valenciano Xúquer Viu, Ecologistas en Acción, los antitrasvase de Aragón y la Xarxa Nova Cultura del Aigua. Todos los grupos acordaron unificar sus agendas y programar un calendario de movilizaciones que coincida con el del debate parlamentario.

Una de las grandes obras hidráulicas más criticadas por estos colectivos es el trasvase del río Júcar. "El Júcar-Vinalopó mantendrá las dependencias de los trasvases, y quizás en un futuro vuelvan a escucharse voces pidiendo agua del Ebro, y más tarde del Ródano", dijo la también portavoz de la PDE Susana Abella. Graciela Ferrer, representante del colectivo Xúquer Viu, añadió que esta obra, actualmente en marcha, "valida al equipo técnico que estuvo detrás del trasvase del Ebro" y lanzó duras acusaciones de corrupción contra responsables de la gestión del agua del Júcar que, aseguró, están vinculados a la promoción de la urbanización de 1.200 chalets, campos de golf y hoteles en el municipio de Villena (Alicante). Según estos colectivos, el crecimiento urbanístico que hasta ahora han criticado por "insostenible"" quedará absolutamente impune.

Ante un decreto que consideran "insuficiente" y "contradictorio", estas entidades han trasladado sus reivindicaciones a los partidos políticos afines. De hecho, miembros de ERC e ICV asistieron ayer al encuentro de Tortosa. Tanto la Chunta Aragonesista, como ERC, ICV y el grupo mixto son a priori las esperanzas más sólidas de estos colectivos para que puedan debatirse en el Congreso sus enmiendas. En Cataluña, la PDE ha mantenido reuniones por separado con el PSC, ERC e ICV y únicamente se ha acercado al tripartito a través del Departamento de Medio Ambiente.

Todos coincidieron ayer en reconocer que cualquier cambio cultural lleva su tiempo y que aplicar los preceptos de la nueva cultura del agua no es cuestión de dos días. Aun así, advirtieron de que la propuesta del Ejecutivo central mantiene obras como la interconexión de redes en Cataluña, y que la única garantía de que éstas no van a acometerse son las declaraciones públicas de los responsables políticos. "Pero nadie garantiza que cualquier Gobierno pueda hacerlo en el futuro", puntualizó Tomàs.


El Punt, 28 de febrero de 2005
Diversos grups ecologistes acorden una concentració a Madrid durant la tramitació de la modificació del PHN 
  • Temen que els projectes sense derogar acabin en un futur transvasament de l'Ebre 
N. ALBISUA. Tortosa

Cinc entitats ecologistes es van reunir ahir a Tortosa, convidades per la Plataforma en Defensa de l'Ebre, per posar en comú les seves reivindicacions i accions pel que fa a la derogació del Plan Hidrológico Nacional. A l'assemblea va quedar molt clar que, tot i la satisfacció per la derogació del pla, cal «un canvi en la política hidràulica del país», en paraules de Susanna Abella, de la PDE. Les formacions van acordar mobilitzacions durant la tramitació de la modificació del PHN.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre, Ecologistes en Acció, l'entitat Xúquer Viu, la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua i l'Associació Rio Aragón van voler deixar clara ahir a Tortosa la seva postura davant la imminent derogació del Plan Hidrológico Nacional. Encara que totes les agrupacions ecologistes i antitransvasament es felicitaven per aquesta derogació, en conjunt tenen altres reivindicacions, ja que «la derogació del PHN no comporta en sí mateixa un canvi en el model de política hidràulica que s'hauria de seguir al país», segons Susanna Abella, de la PDE. La plataforma va mostrar la necessitat de «canviar el desenvolupament urbanístic de la zona de llevant de l'Estat». «En cas contrari potser no tindrem transvasament de l'Ebre, però sí del Xúquer i a la larga serà necessari també el del nostre riu», afegien. És per això que van acordar diverses mobilitzacions locals i alhora van anunciar una concentració a Madrid, tot i que no van concretar com seria.

Sobrants del Xúquer Una de les denúncies més contundents en la cimera d'entitas ecologistes d'ahir va ser la de Xúquer Viu. Les obres de transvasament d'aquest riu són «insostenibles», segons la seva portaveu, Graciela Ferrer. Aquesta va assegurar que «el fet que es continuin les obres del Xúquer-Vinalopó són un argument per a un futur transvasament de l'Ebre». L'entitat creu que «s'ha propiciat un estat d'opinió sobre els teòrics sobrants d'aigua del Xúquer a base de dades que han estat absolutament manipulades». A més, segons Ferrer, «el president de la junta d'usuaris del Xúquer és un dels promotors de l'operació urbanística més gran de la zona de llevant de l'Estat». Va reclamar també que a banda de la derogació del PHN, el parlament tingui en compte les seves reivindicacions: la paralització de les obres del Xúquer-Vinalopó, la realització d'una auditoria a Aigües del Xúquer i que s'investigui «la veritat dels fets darrera del projecte de transvasament». Per altra banda, Miquel Solana, de l'associació Río Aragón, va destacar la necessitat de canviar l'actual cultura de l'aigua per evitar més transvasaments. La Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua i Ecologistes en Acció van donar suport a les reivindicacions dels antitransvasament.

http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-1015027.html


ElDirectori.net, 28 de febrero de 2005
Entitats contràries al transvasament busquen una posició conjunta en la modificació del PHN  
  • Tortosa.- Diverses entitats que van ser protagonistes de la lluita popular contra el Pla Hidrològic Nacional s'han reunit avui a Tortosa per acostar posicions i planificar accions conjuntes davant el proper debat sobre la modificació del PHN al Congrés. Les diferents organitzacions han presentat ja al·legacions al projecte.  

ACN Soler, Helena

Les diferents entitats procedents de Catalunya, València i l'Aragó han coincidit en demanar un projecte més ampli. 'Es tracta -han dit-de derogar el Pla Hidrològic Nacional, però alhora també d'iniciar el camí cap a una Nova cultura de l'Aigua'. Per això, han defensat que altres projectes com el transvasament del riu Xúquer al Vinalopó també haurien de quedar fora de la llei. La portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Susanna Abella, considera que el Reial Decret que trenca amb el PHN projectat pel Partit Popular, 'modifica coses però no la filosofia de la llei ni el model hidrològic'. En aquest sentit, ha demanat que es plantegi un nou model de planificació hidrològica en un termini curt de temps.

Graciela Ferrer, de l'organització valenciana Xúquer Viu, s'ha centrat en el projecte de transvasament Xúquer-Vinalopó, una obra que ha qualificat d''obsoleta i insostenible'. Alhora ha denunciat irregularitats en la política de l'aigua del país valencià, concretament, d'alguns directius de l'empresa estatal Aguas del Júquer S.A..

Com a portaveu de l'agrupació Rio Aragon, Miguel Solana ha dit que els tràmits parlamentaris per drogar el PHN han de suposar 'aturar una cosa, però han de tenir també un punt de continuïtat per canviar un seguit de lleis més que han de portar a un nou tractament del tema de l'aigua'. En aquest sentit, l'organització denuncia la voluntat del govern de l'Aragó per continuar projectes com per exemple, grans embassaments. Proposen, en canvi, modernitzar i fer més eficients els polígons de regadiu.

La Xarxa per a una Nova cultura de l'aigua ha denunciat la contaminació de pantans com el de Flix i rius com el Llobregat i algunes conques de Girona i el Vallès Oriental. Alhora, el portaveu, Xavier Fusté, ha anunciat les diferents iniciatives que té previst tirar endavant la Xarxa, com són diverses xerrades amb comités d'empresa, associacions de veïns i instituts de secundària per tractar el tema de la nova cultura de l'aigua. L'entitat també es planteja organitzar una jornada sobre 'l'ús i l'abús' de la dessalinització.

Finalment, Ecologistes en acció ha posat a disposició de les diferents organitzacions reunides avui, les seves infraestructures a Madrid per organitzar alguna mobilització popular mentre duri el procés parlamentari.

http://www.eldirectori.net/index.php?option=content&task=view&id=1952&Itemid=

 

Asociación Río Aragón-COAGRET