Noticias de la Marcha

El Diari de Tarragona, 6-VIII-2001

Unes 200 persones participen en la ‘bicicletada’ popular contra el PHN
Els ciclistes van recórrer el Delta per promocionar l'inici de la Marxa Blava a Brussel·les

Unes dues-centes persones van participar ahir en la bicicletada popular contra el Pla Hidrològic Nacional organitzada pels Jovens en Defensa de l'Ebre. Els ciclistes, amb banderes i tota mena d'insignes antitransvasament, van recórrer amb bicicleta els vuit municipis del Delta de l'Ebre, en l'etapa prèvia a la Marxa Blava a Brussel·les, que començarà divendres de la setmana vinent.

Maite Ruiz/Deltebre
ebre@diaridetarragona.com
La gent de l'Ebre va demostrar ahir una vegada més el seu incansable esperit de lluita contra el Pla Hidrològic Nacional, elaborat pel Govern de José Maria Aznar, que preveu extreure 1.050 hectòmetres cúbics d'aigua de l'Ebre per abastir les conques internes de Catalunya, País Valencià, Múrcia i Almeria. Després d'onze mesos d'intensa lluita antitransvasament, ahir una vegada més la participació en un acte reivindicatiu de la Plataforma va tornar a ser un èxit.

Malgrat les adversitats de la convocatòria adreçada fonamentalment als joves (diumenge al matí, disposar de bicicleta en plenes condicions, poca difusió de l'acte), unes 200 persones van participar-hi. A les nou del matí en punt, els participants amb gorres, samarretes, banderes, enganxines, pins, clauers i bicicletes antitransvasament van aplegar-se en els dos punts de partida: la plaça del Cóc de Sant Carles de la Ràpita i la plaça de l'Ajuntament de l'Ampolla. Des d'aquests dos punts, un centenar de ciclistes a banda i banda del riu Ebre van recórrer tots els pobles del Delta per reivindicar la defensa del riu que els uneix. «Es un acte que pretén unir tots els pobles del Delta, alhora que anima a tots els ciutadans a participar en la Marxa Blava a Brussel·les que començarà la setmana vinent», explicà un dels Joves de la Plataforma, Aitor Gilabert. Des de l'Ampolla, els ciclistes van passar per Camarles i l'Aldea fins arribar a Deltebre. A la vegada, els participants de la Ràpita passaren pel Poble Nou, els Muntells i Sant Jaume d'Enveja, on van creuar el riu amb la barcassa per trobar-se a Deltebre amb la resta de companys. «L'acollida en tots els pobles ha estat excel·lent. La gent ens felicita per mantenir viva la lluita antitransvasament durant els mesos d'estiu, quan l'activitat política sembla que afluixa».

De fet, la lluita contra el PHN a Espanya es va acabar quan el passat mes de juny el Senat va donar el vist-i-plau definitiu al PHN. Les forces es concentren ara en Brussel·les, on els antitransvasistes es desplaçaran per demanar a la Unió Europea que no financiï el Pla Hidrològic espanyol.

La Marxa Blava

Amb la bicicletada d'ahir, la Plataforma per a la Defensa de l'Ebre inicia el compte enrera per al tret de sortida de la Marxa Blava a Brussel·les, una mobilització que recorrerà a peu, en cotxe i en autobús la distància que separa el Delta de l'Ebre de Brussel·les per difondre el missatge antitransvasament a tots els pobles per on passi la Marxa. La iniciativa parteix de les organitzacions socials que varen convocar i recolzar les manifestacions de Barcelona i de Madrid contra el PHN. La marxa sortirà del Delta de l’Ebre, el 10 d’agost, recorrent l’Ebre fins arribar a Saragossa, on s’adreçarà cap al Pirineu i passarà per zones afectades per la construcció d’embassaments, amb una parada a Jaca. Des de la frontera del Somport s’entrarà a territori francès per on discorreran diverses etapes que culminaran amb l’arribada a Brussel·les el dia 9 de setembre, on es farà una gran manifestació contra el PHN.

Per tal que la participació sigui constant, el recorregut s'ha dividit per trams que cobriran les diferents comunitats. En aquest sentit, els catalans s'encarreguen de cobrir el tram de Deltebre fins a Mequinença, si bé hi haurà gent que realitzarà el recorregut sencer. L'objectiu, en aquesta ocasió, consisteix a fer arribar a la seu del màxim òrgan europeu amb seu a Brussel·les, la Unió Europea, l’oposició ciutadana sorgida en contra del Pla Hidrològic espanyol que contempla la construcció de més de 100 nous embassaments i un gran transvasament de la conca de l'Ebre.

La Unió Europea, de fet, ja coneix el PHN per mitjà de la queixa presentada a la Comissió de Medi Ambient, on s'exposen els arguments científics que rebaten el PHN i, entre d'altres raons, expliquen la seva contradicció amb les directives europees de l'Aigua, Hàbitats i Aus. De fet, aquesta mobilització es convoca sota el lema Marxa Blava cap a Brussel·les per una Nova Cultura de l’Aigua. Ni un euro per aquest Pla Hidrològic i pretén donar el suport social a la queixa científica.

MarchaBruselas.com