Manifest

MARXA EUROPEA PER UNA NOVA CULTURA DEL AIGUA

MANIFEST

Les organitzacions convocants reivindiquem un Pla Hidrològic Nacional (PHN) que modernitzi l’actual política hidrològica, gestioni la demanda d’aquest recurs creixentment escàs i el distribueixi de forma sostenible en coherència amb la Directiva Marc d’Aigües recentment aprovada per la Unió Europea (UE).

Desgraciadament el PHN aprovat que ens ha imposat el Partit Popular (PP) suposa:

1) Una política basada en el creixement continu de l’oferta de l’aigua, conseqüència de la qual és una sobreexplotació dels ecosistemes hídrics auspiciats per interessos especulatius que es mouen impunement en la il·legalitat.

2) La continuïtat d’un enfocament antiquat “d’oferta” amb massiva subvenció pública, basat en la construcció de grans obres hidràuliques: un centenar de grans embassaments, endagacions de rius i transvassaments que, com l’injustificable transvassament de l’Ebre, provocaran grans impactes al medi ambient, al territori, a les persones que l’habiten, a la cultura que aquestes persones sustenten, al Patrimoni i al paisatge associat a aquesta cultura.

3) Ampliar les diferències econòmiques i socials entre diferents zones de l’Estat, consolidant una ordenació del territori cada cop més desequilibrada i injusta entre l’interior i el litoral, entre la muntanya i el pla, entre la ciutat i el medi rural.

4) Fomenta en àrees amb una greu manca d’aigua una demanda insaciable que no podrà satisfer, creant d’aquesta manera greus problemes socioambientals al curt i llarg termini. Resulta inacceptable la justificació d’aquestes demandes des de la crida a la solidaritat interessada, per realitzar-se des d’interessos especulatius i exigir sacrificis als més desafavorits.

5) Aprofundir al deteriorament ambiental de rius, llacs, deltes, zones humides, boscos de ribera, muntanyes... sense tenir en compte que l’aigua, a més de la seva important funció econòmica, és la base de la vida de tots els ecosistemes i un element essencial de la nostra salut i benestar.

6) Aquest Pla suposa impulsar el comerç de l’aigua com a nova clau de gestió, tal i com van imposar a la Reforma de la Llei d’Aigües en la passada legislatura el PP i CiU. Des del nostre punt de vista, l’aigua és i ha de seguir sent un recurs públic gestionat en base a l’interès general.

7) S’infravalora la creixent reducció dels recursos hídrics a conseqüència del canvi climàtic, eludint així la responsabilitat de dissenyar un futur de sostenibilitat des de la prudència i el realisme.

 

Malgrat les massives mobilitzacions socials que exigien la retirada d’aquest Pla, el Govern, amb el recolzament de CiU i Coalición Canaria ha imposat el “passeig militar” anunciat, tot ignorant les crítiques i alternatives proposades des d’amplis sectors de la comunitat científica.

L’aprovació d’aquest Pla suposa, per altra banda, una greu irresponsabilitat política ja que intenta eludir, en el període de transició que la UE ofereix per a transposar la nova Directiva Marc, la coherència, els nous criteris de gestió i els objectius que marca aquesta Directiva. Per un altre costat, el Govern, al seu propòsit d’imposar una apressurada política de fets consumats, vulnera greument diverses Directives ja vigents des fa anys: la d’Hàbitats, la d’Aus... tot ignorant per una altra banda l’imminent aprovació de l’Avaluació Ambiental Estratègica. A més, obres contemplades a aquest PHN es troben en aquest moment “sub iudice”, amb importants ex-alts càrrec del Ministeri de Medi Ambient querellats i declarant davant dels jutges.

Davant d’aquesta situació, és imprescindible obrir un ampli debat social amb garanties de participació en pla d’igualtat de tots els territoris i sectors afectats, obrint un procés de democratització real dels òrgans de participació relacionats amb la planificació i gestió de l’aigua a Espanya.

En la convicció que, d’una mesura o una altra, aquest problema de democratització i participació ciutadana és general a Europa, i des de la convicció de que aquest Pla és irrealitzable sense la massiva financiació que Espanya espera obtenir dels fons europeus, cridem la iniciativa de MARXAR DES DEL DELTA DE L’EBRE CAP A BRUSSEL·LES en una MARXA EUROPEA PER LA NOVA CULTURA DE L’AIGUA en pro d’un desenvolupament electiu de la Directiva Marc que permeti:

1) Una planificació de l’ús sostenible dels recursos de les diferents conques, basada en el coneixement exhaustiu dels consums reals de cada activitat y en la gestió conjunta dels recursos superficials i subterranis.

2) Un ús racional de l’aigua l’eix central del qual només pot ser l’estalvi, apostant per incrementar substancialment l’eficiència, tot reduint les pèrdues a les xarxes de distribució, fomentant l’utilització de tècniques de regadiu més eficients, la depuració i reutilització de les aigües.

3) La implantació efectiva de la legalitat, acabant amb la sobreexplotació, els abocaments incontrolats, les captacions i les roturacions il·legals.

4) Una planificació territorial que impulsi un desenvolupament sostenible, equilibrat i harmònic, basat en la utilització responsable i solidària dels recursos existents.

5) La recuperació dels nostres ecosistemes hídrics que, després d’anys d’agressió i desídia, es troben molt deteriorats, assegurant la protecció efectiva del domini públic hidràulic, la restauració hidrològico-forestal, la conservació dels rius, zones humides, aqüífers, així com la reducció de la contaminació.

6) La conservació i restauració del Patrimoni cultural com a referent dels nostres paisatges i element indispensable per a la memòria històrica i la diversitat cultural, aspectes que contribueixen a l’equilibri i progrés de la societat.

7) La planificació integrada entre Espanya i Portugal de les conques compartides tal i com exigeix la Directiva Marco.

 

Tal i com demostren els estudis econòmics d’experts independents, els costos d’aquest Pla superarien de llarg els beneficis previstos, contradient la lògica econòmica defensada per la Directiva Marc Europea. Això exigeix, com a clau d’execució, la massiva subvenció europea, subvenció que no només impulsaria el més gran atemptat ecològic mai aprovat a Espanya sinó que atemptaria contra les lleis polítiques europees en vigor, en benefici, un cop més, de les empreses constructores, les elèctriques i les multinacionals de gestió d’aigües que, en aquest cas, a través dels mercats d’aigües públiques subvencionades als transvassaments, impulsarien els negocis especulatius de que empara el model de desenvolupament insostenible que promou el Govern.

 

Per tot això, les organitzacions convocants d’aquesta MARXA EUROPEA ens proposem:

1.- Bloquejar els fons europeus dels projectes més impactants que imposa el PHN.

2.- Fomentar la participació ciutadana i l’educació per la NOVA CULTURA DE L’AIGUA a Europa, democratitzant la gestió d’aigües a la perspectiva del Desenvolupament Sostenible.

3.- Desenvolupar en tota la seva profunditat la Directiva Marc d’aigües de la UE, des de l’estricta aplicació del principi de NO DETERIORAMENT al període de transposició.

Principis de la Nova Cultura de l'Aigua

MarchaBruselas.com