Opinión

Avui, 10-IX-2001

LA MARXA BLAVA DIA A DIA
Punt i seguit

Montse Castellà Espuny
Membre de la Plataforma en Defensa de l'Ebre

Ja fa més d'un any que es va presentar el PHN. Fa més d'un any que estem en peu de guerra, tot i que penso que això no s'ha d'entendre tant com una guerra sinó més aviat com una resistència solidària i una demostració de força del poble. Ja fa un any que lluitem contra aquest Pla, però en fa més de deu que vam iniciar la defensa de l'Ebre quan el minitransvasament a Tarragona i el PHN dels socialistes l'any 1993.

Si quan fa més d'un any es presentava el PHN algú m'hagués dit que arribaríem on estem ara, segurament, tot i les ganes, no m'ho hauria cregut. Ara, si algú em digués que no arribarem gaire més lluny, tampoc me'l creuria. La força i la convicció de la gent de l'Ebre van més enllà. Estem disposats a anar on faci falta per defensar la terra i escampar la nova cultura de l'aigua. Ahir vam omplir Brussel·les de blau, i si fes falta d'aquí a tres anys aniríem fins a Nova York, perquè no hi ha fronteres quan és el cor i la raó qui caminen.

La manifestació d'ahir a Brussel·les va ser històrica. 15.000 persones es van manifestar pels carrers de la ciutat en una demostració de força impressionant. Mentrestant, a les Terres de l'Ebre i a l'Aragó, desenes de milers de persones es concentraven sota el lema "Natros també estem a Brussel·les". Era la gent que per diversos motius no s'havia pogut desplaçar fins a la capital belga físicament, però que amb el cor estaven amb natros. A Brussel·les va estar plovent tota l'estona i el fet d'aguantar aquestes condicions tan adverses de pluja, fred i vent va convertir l'esforç en heroic. Vam acabar xops, però ahir estàvem ballant la jota de branqués. Allí estàvem, no per queixar-nos, sinó per demanar que Europa siga el que tots volem que siga: unitària i realment democràtica. Es tracta d'una manifestació en positiu, com totes les que fem. Som el primer moviment social d'aquestes dimensions que creiem i apostem fermament per la legislació europea. Hem anat a Brussel·les a demostrar que creiem en les seues lleis, que també són les nostres, i que per tant esperem que les apliquen justament i no financiïn aquest PHN. Precisament aquest és un punt curiós i interessant de la nostra visita a les institucions europees. Tothom es dirigeix a Europa per demanar diners, però natros anem a dir que per favor no ens donen ni un euro, que no volem els diners dels fons de cohesió per finançar un Pla inadmissible. Que vinguen els diners sí, però no per fer possible aquesta barbaritat.

Brussel·les no és un final de res sinó el principi d'una nova etapa. No és un punt i final sinó un punt i seguit. Després d'un any de treball continuat cal fer un petit canvi d'estratègia sense perdre de vista ni oblidar mai els nostres principis, que són irrenunciables. Ens trobem en un moment diferent del de fa dotze mesos i el camí a seguir també és diferent. Tindrem paciència, esperarem la resposta de la Comissió Europea i mentrestant continuarem les mobilitzacions i les activitats en defensa de la nova cultura de l'aigua, qüestió que ja ha agafat connotacions mundials i que per sort és irreversible i imparable, com ho demostra el fet que a la manifestació d'ahir hi havia gent d'arreu d'Espanya (incloses conques receptores), França, Alemanya, Holanda i Bèlgica. Sabem que serà una lluita llarga, dura i pesada, però estem disposats a tot. Podria ser que mentre esperem la resposta d'Europa el govern espanyol comencés a fer algunes de les obres. Aquest serà el principal problema a partir d'ara: aguantar mentre les institucions europees no fan pública una decisió definitiva respecte al PHN. Som optimistes amb Europa, però sense baixar la guàrdia. El nostre repte immediat és creure'ns que haurem de fer la defensa civil no violenta del territori. Si arriba el moment, caldrà posar-se davant les màquines que volen inundar el Pirineu aragonès o davant l'excavadora que vol posar el primer truc i el transvasament a Tortosa. Milers de persones assegudes a terra, torns de gent per salvar el món des del localisme, lluita pacífica: aquesta és la lluita que no podran guanyar mai, aquesta és la força que ens farà guanyar sempre. És la força dels àngels que ens acompanyaran al llarg del camí.

MarchaBruselas.com