Noticias de la Marcha

Avui, 10-IX-2001

EL DEBAT DE L'AIGUA
L'Ebre inunda Brussel·les

Milers de manifestants antitransvasament culminen la Marxa Blava contra el Pla Hidrològic a la capital europea sota un intens aiguat

Sandra Buxaderas
BRUSSEL·LES

Milers de persones provinents de tota la conca de l'Ebre van desafiar ahir el diluvi que va caure sobre Brussel·les per manifestar el seu rebuig al Pla Hidrològic Nacional (PHN) en una marxa que va travessar el centre de la capital comunitària.

Els manifestants -6.000, segons la policia belga, 15.000, segons els organitzadors- van recórrer més de dos quilòmetres i mig durant dues hores sota unes condicions meteorològiques particularment adverses. La temperatura va baixar per primer cop aquest estiu a Brussel·les per sota dels 10 graus, la pluja va caure sense treva i el vent inutilitzava paraigües i barrets. Justament per això, la manifestació va haver d'escurçar els actes i parlaments previstos per al final.

No obstant, els manifestants, entre els quals hi havia fins i tot famílies que protegien les criatures amb plàstics als cotxets, no van desanimar-se i van complir íntegrament el recorregut que separa l'Estació del Nord de la del Sud, a través de les principals avingudes del centre de Brussel·les. La majoria portava banderes catalanes, aragoneses o bé una de blava amb el símbol de la Marxa Blava, consistent en una canonada amb un nus al centre que, com expliquen els manifestants "impedeix que l'aigua circuli i, per tant, simbolitza l'oposició a nous transvasaments".

A la capçalera de la manifestació, membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre i dirigents de partits d'esquerres sostenien una pancarta amb el lema Per a una nova cultura de l'aigua, escrit en diversos idiomes, com correspon a l'aspiració dels manifestants a convertir el PHN en una reivindicació internacional. Com explicava el portaveu català de la Plataforma, Manolo Tomàs, "el problema de l'aigua no és d'àmbit estatal sinó que és mundial".

Ni un euro per al PHN
Els manifestants van adreçar constants peticions a les institucions europees per tal que no subvencionin un pla que, al seu entendre, vulnera tres directives bàsiques, la d'Hàbitats, Protecció de les Aus i la d'Aigües. Per tal de subratllar la dimensió europea del PHN, al final de la manifestació, l'eurodiputat dels Verds Alexander de Roo, vicepresident del Comitè Mediambiental del Parlament Europeu, va demanar als comissaris de Medi Ambient, Margot Wallström, i el de Fons Regionals, Michel Barnier, que no financin el Pla.

Com va proclamar, la Comissió Europea ha d'investigar seriosament les conseqüències d'un projecte que "perjudicaria 82 zones protegides per la Xarxa Natura 2000, inundaria 5.000 pobles i significaria la pèrdua de 22 Km del camí de Santiago de Compostel·la".

Justament avui, membres del gabinet dels comissaris Barnier i Wallström rebran una delegació de la Marxa Blava, que intentarà així evitar el finançament del Pla per part de Brussel·les, que podria aportar una tercera part del cost total i que, per tant, és decisiva en la viabilitat econòmica del projecte.

Nova cultura de l'aigua
La delegació la rebrà avui el Parlament Europeu, institució que ha d'aprovar el pressupost comunitari. Com va anunciar el portaveu Manolo Tomàs, "a Brussel·les no ha acabat res, ara comença una nova etapa".
El portaveu aragonès de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Pedro Arrojo, va afegir que lluitarà per tal de buscar el suport de tots els grups, ja que, segons va insistir, "la nova cultura de l'aigua no és d'esquerres ni de dretes, sinó que és la solució moderna de l'Europa social, ecològica i solidària".

Avui els membres de la Plataforma formalitzaran tres noves queixes a les institucions comunitàries que s'afegiran a les dues que ja es tramiten.

El secretari general d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, es mostrava esperançat que la UE hagi sabut apreciar "l'esforç no només econòmic dels que han vingut fins a Brussel·les, sinó també de temps, ja que molts han hagut de demanar vacances" i que hagi entès que els opositors al Pla "no són una minoria", un aspecte en què va coincidir el coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares.

El president d'IC-V, Joan Saura, subratllava el caràcter internacional que ha pres la protesta contra el PHN, i l'eurodiputat del PSC Raimon Obiols corroborava ahir la voluntat dels europarlamentaris presents a la manifestació de treballar en suport de la Plataforma. De moment, assenyalaven ahir fonts parlamentàries, s'han aconseguit un centenar de firmes d'eurodiputats en suport de la Marxa Blava.

Obiols va justificar l'absència de representants socialistes del govern d'Aragó explicant que "no sempre les mobilitzacions formen part dels objectius d'un govern, però la Marxa té el suport de nombrosos socialistes".

Els manifestants van tornar a fer una crida al govern espanyol per tal que aturi el Pla. José Luis Martínez, un membre de la Marxa que ha cobert els 1.600 Km que separen Brussel·les del poble aragonès de Biscarrués a peu, va preguntar-se si el govern d'Aznar "creu que pot derrotar una gent que ha mostrat la fermesa d'avui".


Avui, 10-IX-2001

Ni una gota més, eh?

Una de les consignes dels marxaires contra el transvasament se'ls va girar en contra ahir a la capital europea, que els va rebre diluviant


Oriol Margalef
ENVIAT ESPECIAL BRUSSEL·LES

Milers d'ebrencs i ebrenques van empassar-se aquest cap de setmana l'esgarrifosa xifra de 20 hores d'autocar -els 1.600 quilòmetres que separen Brussel·les de les Terres de l'Ebre- per demanar in situ, davant mateix de les institucions europees i sota una intensa capa de pluja, que la UE no financi les obres del Pla Hidrològic Nacional (PHN). Tot i la mullena que en tota la marxa va caure als carrers del centre de la capital belga, la gent de l'Ebre va tornar a fer gala de la seva fina habilitat per riure's d'ella mateixa; una aptitud memorial, conreada a base de generacions de treball dur amb la mà nua, sota un sol de justícia o amb fang fins a la cintura, i que ahir feia possible que una de les frases més sonades de la lluita, Ni una gota més, se'ls girés en contra i servís per cridar al cel que deixés de ploure.

Perquè, per saber el que és mullat, un havia de ser ahir a Brussel·les. L'aigua no arribava a negar ni a endur-se ningú riera avall, però calava fins a la medul·la dels ossos. Ben segur que, a la vista del panorama, i en un context diferent, l'organització hauria desconvocat l'acte sense pensar-s'ho. Ahir, però, ningú es va arribar a plantejar aquesta possibilitat. Milers d'ebrencs i aragonesos havien fet el viatge més llarg de la seva vida -alguns d'ells, ja ben entrats a la tercera edat- justament per participar en la marxa. I no se'n tornarien tan dòcilment sense aconseguir-ho. Encara ha de néixer el valent que el dia d'ahir hagués estat capaç de dir-li a Rafel Curto -ampostí de braços com a cuixes-, que no feia falta que s'hagués deixat tanta feina com té al camp per tornar a casa amb la cua entre cames; o el mateix cas a en Ximo, vell pescador de la Ràpita, qui ahir es lamentava que una ratxa de vent li havia tombat la barca per, amb les presses del viatge, haver-la deixat mal amarrada. Resultat: una desfilada de cares de cansament i cames més cansades encara. Però rostres també de coratge, de motivació i de ganes de plantar cara al mal temps. Un bon lloc per veure desfilar ahir aquesta escudella de sensacions era la paradeta de baldanes -botifarres negres farcides d'arròs- que els responsables de la carnisseria Mulet & Hidalgo, de Campredó, distribuïen gratuïtament sota la pluja. Fins a 10.000 baldanes, tantes com van poder fer cabre a la furgoneta, van transportar tres encarregats de la carnisseria fins a les portes de l'Estació del Nord de Brussel·les. Des d'allà, xop de cap a peus i després d'aixecar la bota, en Ximo mirava de reüll un també moll Juan Alberto Belloch -tan aficionat al pentinat de mans com en la seva etapa de superministre- i disparava: "Ja era hora que els polítics es mullessin". Mentre, a la mateixa parada, un alemany d'aspecte inofensiu engolia la tercera botifarra. Atenció a possibles exportadors.

L'espectacle de dansa moderna que encapçalava la comitiva, la indumentària blava dels manifestants i la presència d'un parell de bandes musicals que amenitzaven la marxa -a més de la concorreguda paradeta de baldanes- ajudaven ahir a despertar l'interès de centenars de vianants belgues que s'ho miraven des del Boulevard Lemonier. Així i tot, el somriure glaçat que en molts casos se'ls quedava passada la marxa no evidenciava necessàriament que d'avui per demà -mentre catalans i aragonesos tornen al seu destí- plantaran guàrdia davant de la seu de l'eurocambra per reclamar la retirada del PHN.


Avui, 10-IX-2001

Milers de concentrats contra el PHN a Saragossa, Tortosa i Deltebre

Els arrossaires del Delta protesten aturant la collita


Redacció
TORTOSA / SARAGOSSA

Milers de persones van acudir ahir a les mobilitzacions contra el Pla Hidrològic i el transvasament de l'Ebre que es van fer a Tortosa, Deltebre i a les tres capitals aragoneses, coincidint amb l'arribada de la Marxa Blava a Brussel·les.

La manifestació de Saragossa va ser multitudinària. Hi van participar entre 50.000 i 70.000 persones. L'exministre de Justícia d'Aragó, Emilio Gastón, va llegir davant els milers d'assistents el mateix manifest que es va pronunciar a la capital belga. El va precedir en l'ús de la paraula la periodista Lola Campos, que va assegurar que s'ha d'evitar que arribin els fons de la UE que "ajudin a crear dues Espanyes diferents".


A Tortosa dues mil persones es van concentrar ahir cap a les dues de la tarda al parc de Tortosa sota el lema Nosaltres també hi som, per mostrar el suport a la Marxa Blava que es manifestava a la capital comunitària.


Una altra concentració de suport es va fer a Deltebre, on la manifestació va congregar uns mil cinc-cents vehicles i cinc-centes carretes i tractors, a més de persones a peu. La marxa va col·lapsar el centre de Deltebre i quan es va acabar es va llegir un manifest en què s'especificava que "el trasvasament de 150 metres cúbics d'aigua per segon és excessiu per manterir l'ecosistema del delte de l'Ebre".

Creixement sostenible
A Tortosa la manifestació es va fer en un ambient lúdic que va comptar amb l'actuació del popular grup de folk de les Terres de l'Ebre Quico, el Cèlio i el Mut de Ferreries.


Abans de la concentració, els treballadors i responsables de les cooperatives d'arròs de la zona van fer una parada històrica com a mostra de rebuig al transvasament de l'Ebre. Les màquines dels arrossaires no s'havien parat mai anteriorment per cap altra reivindicació.


Entre els concentrats hi havia representants d'Ecologistes en Acció de Múrcia, que també es van mostrar contraris al transvasament de l'Ebre -del Delta cap a Múrcia-, al considerar que "en cas que arribés aigua de l'Ebre seguiríem sent deficitaris".


Segons Ecologistes en Acció, "una política no pot ser la de córrer endavant buscant més recursos, sinó la de gestionar els que es tenen i basar el desenvolupament en un creixement sostenible".
La protesta ha arribat també a altres punts de les comarques tarragonines, on es van fer concentracions lúdiques de suport a la Marxa Blava.

MarchaBruselas.com